2007/06/05

SCA vs. JBI

A JBI-t azzal szokás reklámozni, hogy bár SOA megvalósítás sok van, de milyen jó, hogy lesz nekünk egy szabványos, Java alapú. Úgy tűnik itt sincs azért kolbászból a kerítés.

A JBI 2.0 Review Ballot eredményi között (BTW csak ajánlani tudom a JCP szavazások commentjeit. Tiszta bulvár, jobb mint a Blikk) az IBM és a BEA az SCA-ra hivatkozva nemmel szavazott.

Azóta az SCA-ról próbálok guglizni, itt is egy cikk róla JDJ-ből. Kb. hasonló dologról van szó: hogyan kössünk össze komopnenseket egy SOA rendszerben, ráadásul itt különböző platformokat (Java, C++, stb.) is rögtön támogatnak. (Nem mintha WS-ekkel ezek nem lennének JBI-n keresztül összeköthetőek).

Ez a cikk (nem egy mai darab) arról beszél, hogy igazából a JBI meg az SCA nem zárják ki egymást, az egyik alacsony szintű implementációra, a másik általánosra szabvány, de én ezt még nem látom át. Mindenesetre a BEA és az IBM "No"-ja azt sugalja, mégis csak lehet némi átfedés a kettő között.

Házi feladat, kideríteni a két speckó közötti lényegi különbségeket.

1 megjegyzés:

Kocka írta...

Ezzel szerintem kicsit ugy fogunk jarni mint a JDO/EJB/Hibernate haboruval ugy 2-3 eve. Szoval jo esetben 2-3 ev alatt elvalik hogy melyik nyero, de ez az optimista becsles mert mig adatbazis layert mindenki hasznal, integraciot alig.

Koszi a reklamot a jhacks-nak :)