2008/06/04

Jazoon or not Jazoon

Ha jól számolom 17 nap múlva kezdődik a Jazoon, ami a JavaPolis mellett a másik legnagyobb Java-s konferencia Európában. Azonban míg tavaly a munkahelyem hívott meg a TSS Symposium-ra, most ha mennék az utazást/szállást mindenképpen fizetnem kéne (a regisztrációra JUM révén lehetne kedvezmény kapni).

Úgy hogy most azon gondolkozom megérne-e nekem egy utazást egy ilyen esemény. Érdemes-e egyáltalán konferenciára járni? Mondanak ott olyat, amit nem lehet megtudni jóval előbb blog-okból és demókból (vagy utána a publikált fóliákból/videókból)?

A tapasztalatom az, hogy az ilyen eseményeken, általában általános bevezető jellegű előadásokat tartanak, ami akkor jó, ha még semmit nem hallottál a témáról, de továbbképzésnek sokkal kevésbé alkalmas. Persze nem jártam még olyan sok Java konferencián (az igazat megvalva még csak egyen voltam), nem tudom általában milyenek.

Nézzük előszőr is a programot, mire mennék el:

Első nap:

Az első előadás-körben nincs olyan, ami nagyon csábítana a pontos érkezésre. OpenID és GWT, de ezekről már túl sok előadást hallottam. A következő kör már többet ígér: szó lehet SAML-ról, amivel régóta szertnék részletesebben foglalkozni, de a buzzword gyanús Scala, Ruby, Erlang vs. Java tematikájú előadás is izgalmas lehet.

Aztán ismét nehéz választani. Jobb híján egy DSL vagy egy Comet előadásra ülnék be valószínűleg. Végül a nap zárásaként egy Swing Application Framework teljesen jó választásnak tűnik.

Második nap:

Itt már újra a bőség miatt nehéz a választás. A Parleys.com-os előadás (JavaFX, Flex, AIR) állítólag már a J1 en is nagyon jó volt, de az Agile Testing-en kívül mindegyik érdekel (Spring 2.5, JAX-RS, JBI ). Utána egy JCR 2.0 lenne a választott. Aztán megint jobb híján ülnék be a Glassfish v3 Integration Profile-ra. A következő lehet a WS-TX, és utána megint semmi. Esetleg a JavaFX vége.

Harmadik nap:

Az első két előadást azt hiszem a Grails-es duplával tudnám legkielégítőbben letudni.
A délután meg valószínű Java Puzzlers és eBay architectura lenne benne.

A választék tehát közepesen erős. És vannak még a BOF-ok, amikre azonban még mindig lehet jelentkezni, ezért semmit nem lehet róluk tudni, pedig azok még jók szoktak lenni.

Annyira azonban nem erős, hogy egyértelműen eldöntse a kérdést: megéri-e a pénzt és a fáradságot, vagy inkább vegyek ki helyette egy hét szabadságot, és csináljak meg végre néhány régen tervezett prototípust...

3 megjegyzés:

tvik írta...

Nem is csak az előadásokért magukért érdemes kimenni, hanem látni egy kis világot, igazi innovatív arcokat. Meg esetleg cimbizni velük. Engem legalábbis feldobna.

De mindegy, úgysem tudok kimenni ismét. Mennyibe kerül egyébként?

Kocka írta...

Mondjuk az europai konferenciak tobbnyire olcsobbak az amerikaiaknal, de nalam meg vagy 3-4 evig biztosan nem lesz keret a sajat koltsegvetesembol. Egy 3 napos konferencia szallassal es utazassal egyut kijohet ugy 250ezer forintbol. Ez multiknal viszont nem tetel, enyit egy nap alatt elutazgat a managerunk :-D

Névtelen írta...

ha nem konkret cellal mesz, bizniszelni ilyesmik, vagy mellette nyaralni egyet, akkor nem hinnem hogy megerne sajat penzbol..