2007/11/28

Highlight autoboxing

Annó még egy régi interjún nyomták kezemben ezt a kérdést: Milyen i és j értéket tudnál beállítani, hogy végtelen ciklust csinálj:
while (i <= j && j <= i && i!= j) { ... }

A kérdés persze annyira nem bonyolult annak, aki hallott már az autoboxingról, és talán az interjúztató még hintelt is, hogy 1.5-ös Java-ról van szó. Most is csak azért jutott eszembe, mert a NetBeans hírlevél kiemelte ezt a NetBeans plugint, és én meg elgondolkoztam, hogy talán tényleg nem teljesen haszontalan valami szolid highlight-tal jelölni az Unboxing/Boxing eseteket. Különben is egyre szinesebb az IDE-m, szinte öröm leülni elé, akkor már had legyen benne ez is.

ps: a rejtvény egyébként a 2006-is JavaOne TODAY című újságjában jelent meg Neal Gafter and Joshua Bloch cikkében, akik a Java Puzzlers-nek is az írói. A cikk részleteiben és megoldás magyarázattal itt.

1 megjegyzés:

Kocka írta...

Ez tenyleg fontos, mert az autoboxinggal csunya balesetek is lehetnek, az ember konnyen megfeletkezik vele arrol hogy egy Integer null is lehet, aztan az osszeadasnal kapunk egy NPE-t, akkor dobbenten nezunk.

Eclipse-ben Preferences -> java -> editor -> syntax coloring menuen a java -> auto(un)boxed expressions. Alapbol ki van kapcsolva. Szerintem alapbol be kellene kapcsolni :)